Αποτέφρωση

Στις 15 Μαρτίου 2006 στην χώρα μας εφαρμόστηκε η κοινή νομοθεσία των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτέφρωση νεκρών. Αυτό σημαίνει πως δίνεται η δυνατότητα για μετά θάνατον καύση σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς της χώρας μας.

Με εμπειρία στον χώρο (καθώς αναλαμβάναμε αποτεφρώσεις ακόμα και πριν να δημιουργηθεί στην χώρα μας αποτεφρωτήριο, ταξιδεύοντας στο εξωτερικό) παρέχουμε την υπηρεσία της αποτέφρωσης με σεβασμό στις επιθυμίες και πεποιθήσεις του θανόντος και της οικογένειάς του. Αναλαμβάνουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την αποτέφρωση και επιστροφή της τέφρας στην οικογένεια.

Χρήσιμες πληροφορίες:

  • Τα έξοδα κηδείας που χορηγεί το εκάστοτε ταμείο σε περίπτωση θανάτου είναι καταβλητέα και στην περίπτωση που προτιμηθεί αποτέφρωση αντί ταφής. Με άλλα λόγια οι συγγενείς δικαιούνται τα έξοδα κηδείας που χορηγεί το ταμείο τους κανονικά σε περίπτωση αποτέφρωσης, όπως ισχύει και στην περίπτωση ταφής.
  • Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει τη δυνατότητα, ενώπιον συμβολαιογράφου, να ορίσει τον τύπο τελετής της κηδείας του, τον τόπο ενταφιασμού ή αποτέφρωσης, τον τρόπο διαχείρισης της τέφρας του και το/τα πρόσωπο/πα που θα εκτελέσουν την επιθυμία του (Ν. 344/1976, αρ. 35Α).
  • Η διαδικασία της αποτέφρωσης σορού διαρκεί 2-3 ώρες.
  • Στο αποτεφρωτήριο παρέχεται η δυνατότητα διοργάνωσης τελετών αποχαιρετισμού, καφέ/γευμάτων, διασποράς και φύλαξης της τέφρας. Επίσης, διατίθενται τεφροδόχοι και κοσμήματα ενθύμησης.
  • Υπάρχει και η δυνατότητα αποτέφρωσης οστών από εκταφή.

Το μοναδικό αποτεφρωτήριο που βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι στιγμής στην χώρα μας βρίσκεται στην Ριτσώνα του νομού Ευβοίας (77 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας).